Аналіз стану охорони авторських прав в Україні в рамках беззупинного руху до світового економічного простору - Вершков, Олександр Олександрович; Вершков, Александр Александрович; Vershkov, Oleksandr; Мацулевич, Олександр Євгенович; Мацулевич, Александр Евгеньевич; Matsulevych, Oleksandr (ТДАТУ, 2017)
Останнім часом навколо законодавства України про авторське право виникло більше суперечок, ніж за всі попередні роки, починаючи з 1993 р., коли було прийнято Закон України “Про авторські ісуміжні права”.Нагальна необхідність ефективної правової охорони та захисту прав інтелектуальної власності для України зумовлюється обраною нею стратегією побудови цивілізованих ринкових відносин, забезпечення соціальної орієнтації економіки та інноваційного соціально-економічногорозвитку, що має спиратися насамперед на активізацію власного інтелектуального потенціалу. Оцінюючи процес входження України до регіональних структур, що забезпечують правову охорону інтелектуальної власності, можна зробити висновок стосовно наявності у ньому як позитивних зрушень, так і низки невирішених проблем.
Keywords: авторське право; економічний простір; законодавство; суміжні права; ринкові відносини; інтелектуальний потенціал