Колірні режими та моделі комп’ютерної графіки - Мацулевич, Олександр Євгенович; Супрун, Максим Володимирович; Тетервак, Ілля Романович; Matsulevych, Oleksandr; Suprun, Maksym; Tetervak, Illia (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: Людське око здатне сприймати світлове випромінювання в діапазоні довжин хвиль від 380 до 770 нм, розрізняючи при цьому приблизно 10 тисяч різних кольорів. Хвилі різної довжини око сприймає по-різному. Найбільш чутливим є сприйняття зеленого кольору, далі - червоного, а потім синього. Людина краще розрізняє кольори об’єктів, що знаходяться ближче, ніж тих, які розташовані на значній відстані. Крім того, колір дрібних об’єктів сприймається значно гірше. Здатність до розрізнення кольорів є індивідуальною особливістю людини [2]. На сприйняття кольору також впливає спосіб його відтворення: однакові зображення, відображені на різних пристроях, можуть виглядати по-різному. Проблема точного відтворення кольору є складною і досі не має повністю досконалого вирішення. Колір відіграє важливу роль у підсиленні візуального враження від зображення та збільшенні його інформаційної насиченості. Відчуття кольору формується мозком людини внаслідок аналізу світлового потоку, що потрапляє на сітківку ока від об’єктів, які випромінюють або відбивають світло. /// EN: The human eye is capable of perceiving light radiation in the wavelength range from 380 to 770 nm, distinguishing approximately 10,000 different colors. The eye perceives waves of different lengths differently. The eye is most sensitive to green, followed by red, and then blue. People are better at distinguishing the colors of objects that are closer than those located at a considerable distance. In addition, the colors of small objects are perceived much less clearly. The ability to distinguish colors is an individual characteristic of a person. Color perception is also influenced by how it is reproduced: identical images displayed on different devices may look different. The problem of accurate color reproduction is complex and has yet to be fully solved. Color plays an important role in enhancing the visual impression of an image and increasing its information density. The perception of color is formed by the human brain through the analysis of the light flux reaching the retina from objects that emit or reflect light.
Keywords: фізичні характеристики світлового потоку; потужність; яскравість; освітленість; монохроматичне випромінювання; глибина кольору; або колірна роздільна здатність; physical characteristics of luminous flux; power; brightness; illuminance; monochromatic radiation; color depth; or color resolution