Parameters of electromagnetic radiation for regeneration of animal injured bone tissue - Orel, Oleksandr; Орел, Олександр Миколайович; Орел, Александр Николаевич; Orel, M. (My University, 2019)
EN: The development of effective medication-free treatment and means of animal injuries treatment is urgent task. The optimal parameters of electromagnetic field of ultra-high frequency range interacting with the bone tissues of animals have been determined. The aim of the work is to identify the high-frequency range of the electromagnetic field parameters in interaction with animal tissues using the developed mathematical model. The dependence of electric component amplitude of magnetic frequency field was investigated. It has been proved that the dimensions of the limbs and internal tissues significantly affect the internal distribution of the electromagnetic fields. The results of experimental studies have made it possible to determine the optimal frequency, power and radiation source arrangement for the injury treatment of different animal species. The application of electromagnetic radiation with optimal parameters intensifies metabolism on the diseased cells membrane level and assists more rapid recovery of the injured bone tissue. RU: В настоящее время одной из важных задач, стоящих перед аграрным комплексом Украины, является повышение продуктивности животноводства при сохранении заметного роста числа домашних животных, что зависит от эффективного лечения болезней животных, в частности травматизма. Разработка эффективного медикаментозного лечения и средств лечения травм животных является актуальной задачей. В статье определены оптимальные параметры электромагнитного поля сверхвысокочастотного диапазона, взаимодействующего с костной тканью животных. Целью работы является выявление высокочастотного диапазона параметров электромагнитного поля при взаимодействии с тканями животных с использованием разработанной математической модели. На основе предложенной теоретической модели проведенные расчеты показали, что наиболее приемлемая частота электромагнитного излучения для конечностей различных сельскохозяйственных животных составляет 3,7-3,8. ГГц. В этом случае распределение поля по сечению лимба и его амплитуде являются наиболее оптимальными. Принимая во внимание результаты, демонстрирующие, какая часть радиационной силы достигает поврежденного участка (0,005-0,01) и выявленный выше необходимый уровень прочности для эффекта отверждения. Согласно результатам, излучение должно быть мощностью 100 Вт/м2. Это усиливает обмен веществ в мембранах больных клеток и способствует скорейшему восстановлению поврежденной костной ткани. UK: Одне з важливих завдань, що стоїть перед аграрним комплексом України, це підвищення продуктивності тваринництва при збереженні помітного зростання числа домашніх тварин, що залежить від ефективного лікування хвороб тварин, зокрема травматизму. Розробка ефективного медикаментозного лікування і засобів лікування травм тварин є актуальним завданням. У статті визначено оптимальні параметри електромагнітного поля надвисокої частоти, що взаємодіє з кістковою тканиною тварин. Метою роботи є виявлення високочастотного діапазону параметрів електромагнітного поля при взаємодії з тканинами тварин з використанням розробленої математичної моделі. Досліджено залежність амплітуди електричної складової магнітного поля. Доведено, що розміри кінцівок і внутрішніх тканин істотно впливають на внутрішній розподіл електромагнітних полів. Таким чином, незважаючи на розмір тварини, випромінювання з певною частотою, зокрема, чинить максимальний стимулюючий вплив на камбіогенетіческую твердість, кортикальний шар кістки і м'які тканини навколо перелому. На основі запропонованої теоретичної моделі проведені розрахунки показали, що найбільш прийнятна частота електромагнітного випромінювання для кінцівок різних сільськогосподарських тварин становить 3,7-3,8 ГГц. У цьому випадку розподіл поля по перерізу лімба і його амплітуді є найбільш оптимальними. Беручи до уваги результати, які демонструють, яка частина радіаційної сили досягає пошкодженої ділянки (0,005-0,01) і виявлений вище необхідний рівень міцності для ефекту затвердіння. Згідно з результатами, випромінювання має бути потужністю 100 Вт/м2. Це підсилює обмін речовин в мембранах хворих клітин і сприяє швидкому відновленню пошкодженої кісткової тканини.
Параметры электромагнитного излучения для регенерации костного травматизма сельскохозяйственных животных
Параметри електромагнітного випромінювання для регенерації кісткового травматизму сільськогосподарських тварин
Keywords: injuries; ultra-high frequency; parameters; mathematical model; metabolism; cells membrane; травмы; сверхвысокая частота; параметры; математическая модель; метаболизм; клеточная мембрана; травми; надвисока частота; параметри; математична модель; метаболізм; клітинна мембрана