Опис до патенту на винахід № 112471 "Пристрій для транспортування і очистки коренебульбоплодів" - Булгаков, Володимир Михайлович; Булгаков, Владимир Михайлович; Bulgakov, Volodymyr; Адамчук, В. В.; Надикто, Володимир Трохимович; Надыкто, Владимир Трофимович; Nadykto, Volodymyr; Кюрчев, Володимир Миколайович; Кюрчев, Владимир Николаевич; Kiurchev, Volodymyr; Пришляк, В. М.; Яропуд, В. М.; et al. (Державна служба інтелектуальної власності України, 2016)
Запропоновано пристрій для транспортування і очистки коренебульбоплодів, який складається з рами, подавального транспортера, відбивної щітки, похило встановленого решітчастого очисника, що виконаний у вигляді порожнистого конуса, вершина якого спрямована донизу, утвореного закріпленими з зазорами поперечними прутками, встановленого усередину очисника активатора, що складається з консольного привідного вала з осями, а також очисної гірки і вивантажувального транспортера. На консольному привідному валу активатора, який підведений зверху очисника, жорстко закріплені, на однаковій відстані одна від одної, чотири пари жорстких радіальних осей. При цьому кожна з пар повернута одна відносно одної на кут 90°, на кінцях яких консольно закріплені еластичні лопаті у формі півкола, що копіюють з однаковими зазорами внутрішню поверхню порожнистого конуса, а напрями обертальних рухів очисника і активатора протилежні
Keywords: очистка коренебульбоплодів; транспортування коренебульбоплодів; решітчастий очисник