Функціонально-вартісний аналіз обчісувально-різального модуля зернозбирального комбайна - Шокарев, Олексій Олександрович; Данченко, Микола Миколайович; Колокольчикова, Ірина Володимирівна; Шокарев, Олександр Миколайович; Shokarev, Oleksii; Danchenko, Mykola; Kolokolchykova, Iryna; Shokarev, Oleksandr (Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2026)
UA: До нових технологій комбайнового збирання зернових культур відноситься і метод обчісування рослин на корені. Однак основним стримуючим фактором широкого впровадження у виробництво нової зернозбиральної техніки залишається проблема зниження втрат врожаю при очесу та збиранні зерна з одночасним збиранням обчесаного на корені стеблом. Процес обчісування колосків з мінімальними втратами зерна потребує на першому етапі досліджень проведення функціонально-вартісного аналізу. Дослідження процесу збирання незернової частини врожаю також починаємо з проведення функціонально-вартісного аналізу. Наведено загальну методику проведення функціонально-вартісного аналізу, який дозволив виявити не досконалі зони обчісувального модуля зернозбирального комбайну. Недосконалими є функції обчісування на корені та зрізання обчесаних стебел, а також транспортування стеблин в зону формування валка. На підставі результатів функціонально-вартісного аналізу запропоновані напрямки досліджень з метою підвищення ефективності роботи всього зернозбирального комбайну обчісувального типу. Це і обґрунтування конструктивних параметрів обчісувальних граблин і об’єднання двох функцій обчісувального модуля, таких як функції обчісування на корені та транспортування вороху до шнеку. Що стосується різального пристрою, так це об’єднання функцій очищення зони зрізання, переорієнтації стеблин, укладання стеблин на транспортер, при цьому слід обґрунтувати робочі органи пристрою, який виконує вказані функції, а також вдосконалення функцій транспортування стеблин в зону формування валка так і самого формування валка. /// EN: The method of stripping standing crops is among the new technologies for combine harvesting of grain. However, the main constraining factor for the wide implementation of new grain harvesting machinery remains the problem of reducing crop losses during stripping and grain harvesting, while simultaneously harvesting the stripped standing stems. The process of stripping ears with minimal grain losses requires conducting a functional-cost analysis at the first stage of research. The research on the process of harvesting the non-grain part of the crop also begins with conducting a functional-cost analysis. The paper presents a general methodology for conducting a functional-cost analysis, which allowed for the identification of imperfect zones in the stripper module of the grain combine harvester. The functions of stripping standing crops and cutting stripped stems, as well as transporting stems to the windrow formation zone, were found to be imperfect. Based on the results of the functional-cost analysis, research directions are proposed to increase the efficiency of the entire stripper-type grain combine harvester. These include the substantiation of the design parameters of stripping fingers and the combination of two functions of the stripper module: the function of stripping standing crops and the function of transporting the heap to the auger. Regarding the cutting device, this involves combining the functions of cleaning the cutting zone, reorienting the stems, and laying the stems onto the conveyor. In this context, it is necessary to substantiate the working bodies of the device performing these functions, as well as to improve the functions of transporting stems to the windrow formation zone and the windrow formation process itself.
Functional-cost analysis of the stripper-cutting module of a grain combine harvester
Keywords: обчісування рослин на корені; функціонально-вартісний аналіз; обчісувальний модуль; різальний пристрій; standing crop stripping; functional-cost analysis; stripper module; cutting device