Онтологічний аналіз для персоналізації неформального навчання в МООС - Гладун, А. Я.; Прийма, Сергій Миколайович; Прийма, Сергей Николаевич; Pryima, Serhii (ФОП Однорог Т. В., 2019)
UK: MOOC (Massive open online course) - масові, широкодоступні, публічні, відкриті дистанційні онлайн інтернет-курси. Вважається, що неформальне навчання і, зокрема курси МООС, являються серйозним викликом традиційній системі очного (формального) навчання, з її деколи дорогими цінами на якісну і престижну освіту МООС надають можливість цілком безкоштовно вивчити будь-який предмет або дисципліну в зручний для користувача час і в комфортному для нього темпі, що є дуже актуальним для сучасного динамічного світу. Прикладами MOOC можуть бути: Coursera, EdX, Udacity. В Україні працює безкоштовна платформа МООС - Prometheus. Перед масовою онлайн-освітою стоїть багато викликів, які доведеться вирішити в найближчі роки. EN: A new approach to the search and selection of relevant MOOC courses for nonformal learning that takes into account the existing level of student education and based on a semantic representation of the user's knowledge of the subject area is presented.
Keywords: онтологічний аналіз; ітелектуальне електронне навчання; неформальне навчання; Semantic Web; ontological analysis; intelligent e-learning; ontology; thesauri; Semantic Web; recommender system; non-formal learning; MOOCs