Технологічні режими зберігання малопоширених зеленних овочів - Яковер, Олександр Ігорович; Прісс, Олеся Петрівна; Yakover, Oleksandr; Priss, Olesia (Харків : ДБТУ, 2025)
UA: Зеленні овочі, такі як кріп, петрушка, базилік, шпинат та інші, містять значні кількості вітамінів (A, C, K, фолієва кислота), мінеральних речовин (залізо, кальцій, магній) та інших цінних фітонутрієнтів. Ці речовини сприяють зміцненню імунної системи, підтримують здоров’я травної та серцево-судинної системи, знижують ризик розвитку діабету 2 типу та нейродегенеративних розладів. З настанням епохи глобалізації смаків, трендів здорового харчування, ринок зеленних культур суттєво розширюється за рахунок маловідомих українському споживачеві зеленних культур. Сьогодні у сегменті продуктів здорового харчування, крім традиційних зеленних овочів, набувають популярності малопоширені культури: цикорні салати (ендивій, ескаріол, вітлуф (бельгійський цикорій)), мангольд, портулак, крес-салат, мласкавець (корн-салат), листова гірчиця, мізуна (японська гірчиця), комацуна (японський гірчичний шпинат) і татсой (китайська плоска капуста).
Keywords: малопоширені зелені культури; зберігання зеленних овочів; зеленні овочі; пошкодження під час збирання