Математичне моделювання у супутниковій геодезії та гравіметрії з використанням пакету програм MathCad - Дьоміна, Наталя Анатоліївна; Демина, Наталья Анатольевна; Domina, Natalia; Морозов, Микола Вікторович; Морозов, Николай Викторович; Morozov, Mykola; Рожкова, Олена Павлівна; Рожкова, Елена Павловна; Pozhkova, Olena; Халанчук, Лариса Вікторівна; Халанчук, Лариса Викторовна; Khalanchuk, Larysa (My University, 2020)
Розглянуто балістичний метод вимірювання прискорення вільного падіння у полі сили тяжіння Землі з використанням доплерівської інтерферометрії та цифрової комп’ютерної обробки сигналу. Розроблено модель процесу вимірювання, яка дозволяє автоматизувати визначення прискорення вільного падіння у реальному часі. Результати досліджень математичного комп’ютерного моделювання процесу вимірювання балістичним методом з використанням лазерної інтерферометрії застосовуються при проведенні практичного заняття «Вивчення методів вимірювання прискорення вільного падіння» курсу «Супутникова геодезія та сферична астрономія». В подальшому представляє інтерес аналіз можливості підвищення точності вимірювань прискорення вільного падіння у реальному часі.
Keywords: балістичний метод; лазерна інтерферометрія; вільні падіння у реальному часі; супутникова геодезія; пакет програм MathCad