Перспективи застосування світильників з індукційними лампами - Перегінець, В. В (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Останнім часом, в світі на зміну звичним лампам розжарювання, люмінесцентним лампам прийшли світлодіодні лампи. Це було зумовлено насамперед одним найголовнішим фактором - енергозбереження: світлодіодні лампи мають низьке електроспоживання і великий термін служби, в середньому 50 000 годин. Однак у них є свої мінуси, головний з яких - це так звана "деградація" кристалів світлодіодів. Спочатку вони втрачають яскравість, а потім і зовсім перестають працювати. І виходить так, що світильник довго окупається за рахунок економії електроенергії, який розрахований на весь термін експлуатації. Другий мінус - це спектр світіння, який подобається далеко не кожному і, за свідченням психологів, понад 80% респондентів негативно відгукуються про застосування таких світильників вдома. Крім того, світлодіоди дають вельми спрямоване світло, і може знадобитися більше таких ламп для отримання звичної освітленості. А оскільки світлодіоди виділяють велику кількість тепла, без системи охолодження, світлодіоди швидко деградують. Недавно на споживчому ринку з'явився відносно новий вид освітлювальних приладів, індукційні світильники. Вони стають досить поширеними в сегменті газорозрядних ламп і популярність їх росте, до того ж, вони мають кращі технічні характеристики, ніж світлодіоди. Іонізація і світіння газу відбувається завдяки ВЧ-полю, що генерується обмоткою, яка може охоплювати колбу, або охоплена колбою складної форми. Відсутність ниток розжарення унеможливлює їхнє перегорання і катодне потемніння, знижується нагрівання колби, а отже, і швидкість деградації люмінофора. Скло без електродів забезпечує герметичність на необмежений термін.
Keywords: світлодіодні лампи; індукційні лампи; порівняльний аналіз; потенційна вигода