Звіт про науково-дослідну роботу. Програма 5 Дослідження ризиків з питань цивільної безпеки, розробка рекомендацій по їх зниженню в Запорізькій області (проміжний). - Прісс, Олеся Петрівна; Priss, Olesia; Яцух, Олег Васильович; Зоря, Михайло Віталійович; Бєляк, Павло Олексійович; Падалка, Ганна Олександрівна; Шац, Надія Олександрівна; Павлюк, Д.О. магістр (Запоріжжя: ТДАТУ, 2023)
Об’єкти досліджень: ризики промислових об’єктів і територій, що виникають в процесі господарської діяльності. Мета дослідження полягає у висвітленні теоретичних підходів до аналізу і оцінки механізму управління ризиками промислових об’єктів і територій та визначення основних шляхів його оптимізації. Методи досліджень: В процесі дослідження було застосовано наступні методи: спостереження і узагальнення, аналіз і синтез, порівняння, структурно-логічний метод, статистичний, метод моделювання, графічний, розрахунково-аналітичний. Зокрема, метод спостереження використаний при дослідженні практичної діяльності промислових об’єктів, а саме вивчення системи управління ризиками в досліджуваних організаціях. Метод аналізу і синтезу використовувався для вивчення методів та інструментів управління ризиками організації. Метод порівняння був застосований при дослідженні теоретичних основ поняття «механізм управління ризиками». Використання графічного методу було доцільне при побудові різноманітних схем з методології механізму управління ризиками.
Keywords: Цивільна безпека; Ризики цивільної безпеки; аналіз ризику; промисловий об’єкт; техногенна небезпека; ризик-орієнтований підхід