Рекреаційний потенціал заповідних територій (на прикладі НПП «Кармелюкове Поділля») - Мудрак, О. В.; Ганчук, Максим Миколайович; Мудрак, Г. В.; Серебряков, В. В.; Хаєцький, Г. С. (Київ : 2022, 2022)
UA: Враховуючи фізико-географічне розташування, унікальне біотичне й ландшафтне різноманіття, сприятливість гідрокліматичних умов і доступність рекреаційних ресурсів, відмічаємо активний розвиток туристичної галузі на території єдиного національного природного парку (НПП) «Кармелюкове Поділля» в межах регіону Східне Поділля. Туризм тут представлений різними напрямами: екскурсійним, рекреаційним, етнічним, спортивним, релігійним, екологічним, сільським (зеленим) та іншими. Територія НПП «Кармелюкове Поділля» має значний рекреаційний потенціал, що виражається в поєднанні ресурсів та умов для її розвитку в різних галузях економічної діяльності. Потенційні можливості парку реалізуються через суспільні потреби, які проявляються у вигляді різних видів природокористування, що залежать від ресурсної доступності й умов розвитку, структури й характеру суспільних потреб, різних типів існуючих біотопів, функціональних зон і розмірів території. У зв’язку з цим рекреаційний потенціал функціональних зон парку є одним із пріоритетів його сталого розвитку. Зважаючи на вищевказане, нами було розраховано рекреаційний потенціал НПП «Кармелюкове Поділля», при аналізі якого було використано трибальну рейтингову шкалу, де різноманітні чинники оцінювалися як сприятливі для розвитку певного виду рекреації (3 бали), відносно сприятливі (2 бали) та несприятливі (1 бал). Методика визначення рекреаційного потенціалу парку була спрямована для дефініції потенціалу відпочинку на природі за допомогою запропонованої математичної формули, яка включала біотичне й ландшафтне різноманіття, сприятливість кліматичних і гідрологічних умов, розвиток інфраструктури, наявність баз відпочинку і вплив негативних природних і антропогенних чинників. EN: Given the physical and geographical location, unique biotic and landscape diversity, favorable hydroclimatic conditions and availability of recreational resources, we note the active development of the tourism industry in the single national nature park (NNP) «Karmeliukove Podillia» within the Eastern Podillia region. Tourism here is represented by different areas: excursions, recreation, ethnic, sports, religious, environmental, rural (green) and others. The territory of NNP «Karmeliukove Podillia» has a significant recreational potential, which is expressed in the combination of resources and conditions for its development in various sectors of economic activity. The potential of the park is realized through social needs, which manifest themselves in the form of different types of nature management, depending on resource availability and development conditions, structure and nature of social needs, different types of existing habitats, functional zones and sizes. Therefore, the recreational potential of the functional areas of the park is one of the priorities of its sustainable development. In view of the above, we calculated the recreational potential of NNP «Karmeliukove Podillia». In the analysis of which a tribal rating scale was used, where various factors were assessed as favorable for the development of a particular type of recreation (3 points), relatively favorable (2 points) and unfavorable (1 point). The method of determining the recreational potential of the park was aimed at defining the potential of outdoor recreation using the proposed mathematical formula, which included biotic and landscape diversity, favorable climatic and hydrological conditions, infrastructure development, recreation facilities and the impact of negative natural and man-made factors.
Recreational potential of reserved territories (on the example of the national natural park «Karmeliukovе Podillia»)
Мудрак О. В., Ганчук М. М., Мудрак Г. В., Серебряков В. В., Хаєцький Г. С. Рекреаційний потенціал заповідних територій (на прикладі НПП «Кармелюкове Поділля»). Збалансоване природокористування. Київ. 2022. №2. С. 63-72.
Keywords: рекреація; туризм; ландшафтно-біотичне різноманіття; кліматичні умови; сталий розвиток; recreation; tourism; landscape-biotic diversity; climatic conditions; sustainable development