Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, як фіскальний інструмент економічного розвитку регіону в умовах децентралізації: монографія - Аблязова, Ельвіна Зуфарівна; Аблязова, Эльвина Зуфаровна; Abliazova, Elvina; Яцух, Олена Олексіївна; Яцух, Елена Алексеевна; Yatsukh, Olena (Видавничий будинок ММД, 2018)
У монографії обгрунтовано теоретико-методичні засади та розроблено практичні рекомендаціі щодо удосконалення порядку справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з метою стимулювання економічного розвитку регіону. Проаналізовано, систематизовано та поглиблено наукові напрацювання у сфері теорії земельної ділянки в умовах ринкової економіки та демократичного соціуму, розкрито організаційно-прикладні засади податку на нерухоме майно з позиції реалізації його фіскальних і стимулюючих завдань на рівні регіону (мезорівні). Проведено розгорнутий аналіз практики формування податкових надходжень до місцевих бюджетів, у тому числі від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в умовах запровадження фінансової децентралізації з виявленням домінантних тенденцій і закономірностей. Запропоновано комплексний підхід до майнового оподаткування, який передбачає поєднання трьох основних компонентів - обліку, оцінювання та безпосередньо оподаткування об’єктів нерухомості з метою реалізації фіскального і регулюючого потенціалу податку на нерухоме майно на регіональному рівні. Розроблено комплекс рекомендацій щодо підвищення ефективності адміністрування податку на нерухоме майно в частині посилення фіскального контролю, створення єдиного інформаційного середовища — територіально розподіленої державної системи обліку об’єктів нерухомості, а також удосконалення технології оподаткування нерухомості в Україні шляхом запровадження диференційованого підходу до встановлення податкових ставок.
Keywords: нерухоме майно; земельна ділянка; майнове оподаткування; оподаткування об’єктів нерухомості; ринкова економіка; адміністрування податку; технології оподаткування нерухомості; встановлення податкових ставок