Опис до патенту на корисну модель № 131510 "Прилад для контролю зубчастих коліс планетарних гідромашин" - Панченко, Анатолій Іванович; Панченко, Анатолий Иванович; Panchenko, Anatolii; Гуйва, Сергій Дмитрович; Гуйва, Сергей Дмитриевич; Gooiva, Serhii; Волошина, Анжела Анатоліївна; Волошина, Анжела Анатольевна; Voloshyna, Anzhela; Панченко, Ігор Анатолійович; Панченко, Игорь Анатольевич; Panchenko, Ihor; et al. (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2019)
Прилад для контролю зубчастих коліс планетарних гідромашин включає корпус з базовою поверхнею, рухому частину з вимірювальною поверхнею, пристрій, що зчитує показники контролю, встановлений на корпусі та кінематично пов'язаний з вимірювальною поверхнею. Базова поверхня приладу виконана у вигляді сегмента увігнутої циліндричної поверхні з радіусом, рівним різниці діаметра виступів і радіусу зуба контрольованого колеса, а вимірювальна - у вигляді призми з кутом а, що визначається за виразом: Rp sin В а = 180° - 2 arcsin —------, rш + rр де - Rp радіус кола, що проходить через центри кіл зубів ротора, сполучуваного з контрольованим колесом; тш - радіус зубів контрольованого колеса; гр - радіус зубів ротора, сполучуваного з контрольованим зубчастим колесом; ß - половина кута розташування зубів ротора, сполучуваного з контрольованим зубчастим колесом
Keywords: зубчасті колеса; планетарні гідромашини; машинобудування