Видатні українські династії і їхній внесок у розвиток України - Ломейко, Наталя Григорівна (Запоріжжя : НБ ТДАТУ, 2025)
В презентації розглядається роль династій в історії України як важливого чинника формування державності, культури, науки та національної ідентичності. Від княжих часів Київської Русі до визвольних змагань ХХ століття династії гетьманів, меценатів, митців, літераторів і науковців визначали політичний, культурний та духовний розвиток нації. Особлива увага приділяється гетьманським родам (Виговські, Полуботки, Самойловичі, Дорошенки, Скоропадські, Розумовські), підприємницьким і меценатським династіям (Терещенки, Ханенки, Харитоненки, Симиренки), а також родинам інтелігенції, митців і науковців (Косачі-Драгоманови, Тобілевичі, Лисенки, Алчевські, Рильські, Тулуби, Острозькі, Тарновські, Антоновичі, Патони). Їхній внесок став фундаментом сучасної української державності та культурної спадщини, а їхній приклад – дороговказом для майбутніх поколінь.
Keywords: династії; Україна; гетьмани; меценати; культура; наука; освіта; національна ідентичність; родини; історія; державність; традиції