Визначення вартості земельних ділянок населеного пункту із застосуванням ГІС-аналізу (25ГЗД005000000ПЗ) : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Магістр» : спец. 193 Геодезія та землеустрій ОПП «Геодезія та землеустрій» - Прус, Юрій Олександрович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2024)
Мета дипломної роботи – проведення аналізу методичних підходів щодо визначення нормативної грошової оцінки земель територіальної громади та удосконалення визначення вартості земельних ділянок населеного пункту із застосуванням ГІС-аналізу. Актуальність вибраної теми обумовлюється тим, що грошова оцінка земель є важливим елементом економічного механізму земельних відносин, зокрема оренди, земельно-іпотечного кредитування, оподаткування, купівлі-продажу землі тощо. Актуальність грошової оцінки земель із запровадженням ринку купвлі-продажу землі в Україні зростає, а сфери застосування розширюються, при цьому проблема забезпечення справедливої оцінки землі – залишається. Справедливість нарахувань земельних податків забезпечать стійкий економічний розвиток громад шляхом зарахування податку на майно. Одним із способів підвищення оперативності та якості проведення грошової оцінки землі є використання ГІС-технологій.
Keywords: ГІС-аналіз; оцінка земельної ділянки; нормативно-грошова оцінка