Ностратична лінгвістика як окрема наукова галузь: теоретичне значення та актуальність для розвитку сучасної мовознавчої парадигми - Капранов, Ян Васильович; Kapranov, Yan (Запоріжжя : 2025, 2025)
UA: У статті розглянуто становлення ностратичної лінгвістики як окремої наукової галузі в межах сучасної мовознавчої парадигми. Проаналізовано її теоретичне значення, інтердисциплінарні зв’язки та актуальність для реконструкції мовного минулого людства. Особливу увагу приділено поняттю ностратичного етимону, методам діахронічної інтерпретації, квантитативної верифікації спорідненості мов, а також графоаналітичному моделюванню мовних змін. Обґрунтовано, що ностратична лінгвістика є не лише реконструктивною дисципліною, а й новою дослідницькою парадигмою, що інтегрує досягнення історичної лінгвістики, математичного моделювання, когнітивних наук та археогенетики.
Keywords: ностратична лінгвістика; прамова; діахронічна інтерпретація; ностратичний етимон; мовна спорідненість; квантитативна верифікація; графоаналітична модель; мовна реконструкція; цифрова лексикографія; типологічна класифікація мов