Формування засад управління доходами та витратами мисливських господарств. - Нехай, Вікторія Василівна; Nekhai, Viktoriia; Завадських, Ганна Миколаївна; Zavadskykh, Hanna (Східноукраїнський національний університет імені В. Даля; Національний аерокосмічний університет імені М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», 2024)
Стаття присвячена дослідженню проблем управління витратами та до- ходами мисливських господарств. Актуальність теми дослідження обумовлена складним фінансо- вим становищем підприємств галузі. Мета дослідження полягає у обґрунтуванні основних засад формування доходів і витрат мисливських господарств. Об’єктом дослідження є комплекс факторів, які впливають на показники дохідності та витрати підприємств. Методи, використані в до- слідженні: аналізу та синтезу, групування, спостереження та порівняння, емпіричний та гіпотетико- дедуктивний. Гіпотеза: комплексний підхід до формування засад удосконалення управління дохо- дами та витратами мисливських підприємств дозволить забезпечити ефективну діяльність та сталий розвиток. Виклад основного матеріалу. Забезпечення балансу між полюванням та збереженням при- родних ресурсів є ключовим завданням для подальшого розвитку мисливства, тому питання форму- вання витрат і доходів мисливських підприємств, що є основою будь-якої господарської діяльності, і витрат, що є забезпечувальним аспектом тієї ж діяльності, складає нагальне завдання для практиків та науковців. Запропонований комплексний підхід до формування засад управління доходами та ви- тратами, що складається з бюджетування, систематичного аналізу витрат, контролю запасів, моніто- рингу показників діяльності, диверсифікації доходів, маркетингу, має створити основу для ефектив- ного управління доходами та витратами мисливських підприємств. Оригінальність та практична значущість дослідження. Представлений підхід становить перспективну стратегію управління. Вона має створити умови фінансової та екологічної стабільності, балансу витрат та доходів мисливських господарств. Висновки та перспективи подальших досліджень. Забезпечення балансу між полюван- ням та збереженням природних ресурсів є ключовим завданням для подальшого розвитку мислив- ства, тому питання формування витрат і доходів є основою їх діяльності. Перспективними для пода- льших розробок є питання забезпечення ефективного управління витратами і доходами мисливських господарств, як об’єктів туристичного бізнесу. ////////////////// ENG : The article is devoted to the study of the problems of management of expenses and incomes of hunting farms. The topicality of the research topic is due to the difficult financial situation of enterprises in the industry. The aim of the research is to establish the basic principles of the formation of income and expenses of hunting farms. The object of the research is a set of factors that affect the efficiency indicators and costs of enterprises. Methods used in the research: analysis and synthesis, grouping, observation and comparison, empirical and hypothetical-deductive. Hypothesis: a complex approach to the formation of the principles of improving the management of income and expenses of hunting enterprises will allow to ensure effective activity and sustainable development. Ensuring a balance between hunting and conservation of natural resources is a key task for the further development of hunting. formation of expenses and income of hunting enterprises is the basis of any economic activity. expenditure is a supporting aspect of activity and is an important task for practitioners and scientists. The proposed comprehensive approach to the formation of the principles of income and expense management consists of budgeting, systematic analysis of expenses, inventory control, monitoring of activity indicators, income diversification, and marketing. It should create a basis for effective management of income and expenses of hunting enterprises. Originality and practical significance of the research. The presented approach is a promising management strategy. It should create conditions for financial and ecological stability, balance of costs and income of hunting farms. Conclusions and prospects significance of the research. Ensuring a balance between hunting and conservation of natural resources is a key task for the further development of hunting, therefore the issue of cost and income formation is the basis of their activity. Prospective for further development are the issues of ensuring effective management of costs and revenues of hunting farms as objects of tourist business.
FORMATION OF THE PRINCIPLES OF MANAGEMENT OF INCOME AND COSTS OF HUNTING FARMS.
Keywords: мисливські господарства; управління мисливськими господарствами,; витрати і доходи мисливських господарств; management hunting farms; hunting farms