Соціально-економічні детермінанти економічної безпеки територіальних громад - Прус, Юрій Олександрович; Prus, Yurii; Алба, В. Є. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Процеси децентралізації, трансформації ринку землі та ринку праці, кліматичні зміни та, особливо, воєнні дії на території України суттєво вплинули на економічний та соціальний простір розвитку територіальних громад. Економічна безпека стає не лише елементом державної політики, а й ключовим критерієм ефективності управління громадою. Сільські громади стикаються з демографічним спадом, недостатньою диверсифікацією економіки та занепадом інфраструктури. Аграрні громади степової зони додатково потерпають від кліматичних ризиків та нестабільності аграрних ринків. Прифронтові громади перебувають у найскладніших умовах – від руйнування інфраструктури до прямої загрози життю населення.
Keywords: детермінанти; економічна безпека; соціальні детермінанти