Теорія руху зрізаної гички буряку цукрового по внутрішній поверхні завантажувального механізму гичкозбиральної машини - Булгаков, Володимир Михайлович; Адамчук, Валерій Васильович; Головач, І. В.; Ігнатьєв, Євген Ігорович; Троханяк, О. М.; Белоєв, І.; Ружило, М. Я.; Bulgakov, Volodymyr; Adamchuk, Valery; Holovach, I.; Ignatiev, Yevhen; Trokhaniak, O.; et al. (Київ : 2023, 2023)
UA: Обґрунтувати раціональні конструктивні параметри та режими роботи розробленої конструкції завантажувального механізму гичкозбиральної машини, скориставшись побудованою з цією метою математичною моделлю руху зрізаної гички буряку цукрового по внутрішній поверхні вивантажувального патрубка після її сходження з лопатевої жбурлялки. Методи. Подані у роботі результати досліджень отримані за допомогою методів моделювання, вищої математики, теоретичної механіки, стандартних і спеціально розроблених комп’ютерних програм, призначених для числових розрахунків математичних моделей, а також методів аналізу графічних залежностей між конструктивними і кінематичними параметрами. Результати. Для обґрунтування раціональних конструктивних параметрів та режимів роботи нової конструкції завантажувального механізму гичкозбиральної машини побудовано математичну модель руху зрізаної гички буряку цукрового по внутрішній поверхні вивантажувального патрубка після її сходження з лопатевої жбурлялки. Спочатку розглядали рух гички по циліндричній ділянці кожуха, а потім — по його прямолінійній ділянці. Отримані диференціальні рівняння описують рух частинки гички по внутрішній поверхні вивантажувального патрубка в довільний момент часу з урахуванням основних конструктивних, кінематичних і силових параметрів, які впливають на протікання процесу завантаження гички у транспортний засіб, що рухається поряд із гичкозбиральною машиною. Розв’язання отриманих диференціальних рівнянь на ПК дало можливість обґрунтувати раціональні конструктивні та кінематичні параметри завантажувального механізму гичкозбиральної машини. EN: Justification of the rational design parameters and operating modes of the developed new design of the loading mechanism of the sugar beet harvester by building a mathematical model of the movement of the cut sugar beet sugar beet on the inner surface of the discharge nozzle after it leaves the blade spreader. Methods. The research results presented in this work were obtained with the help of modeling methods, higher mathematics, theoretical mechanics, standard and developed computer programs for numerical calculations of the obtained mathematical models, and even methods of analysis of the obtained graphic dependencies between structural and kinematic parameters. Results. In order to substantiate the rational design parameters and operating modes of the new design of the loading mechanism of the sugar beet harvesting machine developed by us, a mathematical model of the movement of the cut sugar beet sugar beet on the inner surface of the discharge nozzle after its exit from the blade spreader was built. The movement of the gimbal is considered first along the cylindrical section of the casing and further along its rectilinear section. The obtained differential equations describe the movement of a particle of sugar beet at an arbitrary moment in time, taking into account the main structural, kinematic and force parameters that affect the process of loading sugar beet sugar into a vehicle moving alongside the sugar beet harvester. The solution of the obtained differential equations on a PC made it possible to justify the rational design and kinematic parameters of the loading mechanism of the picker machine.
Theory of the movement of the cut sugar beet cut on the internal surfase of the loading mechanism of the cut harvesting machine
Keywords: буряк цукровий; гичка; завантаження; математичне моделювання; диференціальні рівняння; раціональні параметри; графічні залежності; sugar beets; gheeka; loading; mathematical modeling; differential equations; rational parameters; graphical dependencies