Шляхи підвищення ефективності функціонування свиноферми - Болтянський, О. (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Оцінюючи сьогоднішній стан вітчизняного тваринництва, можна зробити невтішний висновок, що ця галузь є однією з найбільш енерговитратних. Нині над кожним підприємством нависла загроза паливно-енергетичної кризи, адже енергоносії займають вагому частину у собівартості продукції тваринництва. Економія енергоресурсів шляхом зниження енергоємності технологічних процесів та перехід на енергоощадні технології – важливі складові собівартості одиниці продукції. Отже, дуже актуальним є завдання переведення галузі свинарства на інтенсивну енерго- та ресурсозберігаючу технологію. Найбільш проблемними з точки зору енергоефективності є наступні технологічні процеси на свинофермі: - створення мікроклімату у виробничих приміщеннях; - приготування кормів; - доставка і роздавання кормів. На нашу думку, а також спираючись на практичний досвід, накопичений провідними виробничниками як за кордоном так і в Україні, підвищити енергоефективність при створенні оптимального мікроклімату багато в чому можна шляхом вирішення питання реконструкції і відновлення старих будівельних конструкцій свинарників.
Keywords: удосконалення управління; впровадження; мобільна комбікормова установка RGM-3500; технологічний процес роздавання кормів