Стійкість до засолення сортів пшениці твердої озимої української селекції - Колесніков, Максим Олександрович; Колесников, Максим Александрович; Kolesnikov, Maksym; Євстафієва, Катерина Сергіївна; Евстафиева, Екатерина Сергеевна; Evstafiieva, Kateryna (My University, 2018)
UK: Наведено результати досліджень стійкості сортів пшениці твердої озимої до засолення на початковому етапі онтогенезу рослин. Вивчено солестійкість сортів Алий парус, Шулиндінка, Крейсер і Гавань української селекції. Найменшу солестійкість залежно від сили дії стресу виявлено в сортів Шулиндинка та Алий парус. Сорт Крейсер характеризується найбільшою стійкістю до засолення, але й сорт Гавань показав добру солестійкість. У сорту Крейсер енергія проростання зменшувалася на 9,4 % - 45,3 %, а лабораторна схожість - на 8,3 % - 45,2 % залежно від сили дії стресового чинника, порівняно з контрольним значенням. RU: Приведены результаты исследований стойкости сортов пшеницы твердой озимой к засолению на начальном этапе онтогенеза растений. Изучена солеустойчивость сортов Алый парус, Шулиндинка, Крейсер и Гавань украинской селекции. Наименьшая солеустойчивость в зависимости от силы действия стресса виявлена у сортов Алый парус и Шулиндинка. Сорт Крейсер характеризуется наибольшей стойкостью к засолению, но и сорт Гавань показал хорошую солеустойчивость. У сорта Крейсер энергия прорастания уменьшалась на 6,4 - 46,8 %, а лабораторная всхожесть - на 6,9 - 45,1 % в зависимости от силы действия стрессового фактора, по сравнению с контрольным значением. EN: Results over of researches are brought in relation to firmness of sorts wheat soft hard winter-annual at influence of salts on the initial stage of ontogenesis of plants. The salt-endurance of sorts is studied Alyj parus, Shekyndinka, Krejser and Gavan to the Ukrainian selection. The least salt-endurance depending on force of action of stress at a sorts is Alyj parus and Shekyndinka. The sort of Krejser is characterized most firmness at influence of salts, but also sort Gavan showed good salt-endurance. At the sort of Krejser, where energy of germination diminished on 6,4 % - 46,8 %, and laboratory likeness - on 6,9 % - 45,1 % depending on force of action of stress factor, by comparison to a control value.
Стойкость к засолению сортов пшеницы твердой озимой украинской селекции
Resistance to salinization of wheat varieties by soft hard winter Ukrainian selection
Keywords: стійкість; засолення; сорт; пшениця тверда озима; лабораторна схожість