Житлове будівництво, як основа трансформації механізмів формування бюджетних доходів державного та місцевого рівнів в умовах глобальних економічних викликів - Гуцалюк, Олександр Григорович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Житлове будівництво посідає системоутворююче місце в структурі соціальноекономічного розвитку держави, оскільки визначає параметри відтворення житлового фонду, формує довгострокові тенденції урбанізаційних процесів та впливає на динаміку внутрішнього попиту. У державах Європейського Союзу функціонує комплексна система фінансово-економічних інструментів підтримки житлового сектору, що охоплює механізми іпотечного кредитування, податкове стимулювання, інструменти публічно-приватного партнерства, субсидування орендного та соціального житла, а також розвиток інституційних інвесторів у сфері нерухомості. Застосування таких інструментів забезпечує підвищення доступності житла, стимулює інвестиційну активність і водночас сприяє стабільності ринку.
Keywords: житлове будівництво; бюджет