Тенденції у створенні новітніх конструкцій насаджень черешні (Сerasus avium Moench.) у світі та Україні - Кондратенко, П. В.; Бондаренко, П. Г.; Kondratenko, P. V.; Bondarenko, P. G. (Київ, 2016)
UK: Розглянуто питання інтенсифікації вирощування черешні з метою скорочення непродуктивного періоду дерев для швидшої окупності початкових капіталовкладень. Показано два основні шляхи вирішення цієї проблеми. Перший полягає у закладанні суперінтенсивних насаджень на карликових підщепах із розміщенням значної частини врожаю у базальній частині однорічних пагонів, другий – у використанні середньорослих підщеп та формуванні більш традиційних веретено - та кущоподібних форм крони. Наведено порівняльну характеристику названих конструкцій інтенсивних садів, щоб визначити оптимальні для південного Степу України. EN: The authors have considered the problem of the sweet cherry cultivation intensification with the purpose of reducing the trees unproductive period in order to accelerate the initial investments repaying and recomended two main ways of this problem solving. The first one is to establish superintensive orchards on dwarf rootstocks, the bulk of the crop being in the basal part of one-year shoots. The second method is the use of rootstocks with the average growing energy and formation of the more traditional spindle- and bushlike crowns. The comparative characteristics of those intense orchards constructions are presented in order to determine the optimum ones for the Ukraine`s Southern Steppe. RU: Рассмотрен вопрос интенсификации выращивания черешни с целью сокращения непродуктивного периода деревьев для ускорения окупаемости начальных капиталовложений. Показаны два основных пути решения этой проблемы. Первый заключается в закладке суперинтенсивных насаждений на карликовых подвоях с размещением основной массы урожая в базальной части однолетних побегов; второй – в использовании среднерослых подвоев и формировании более традиционных веретено - и кустообразных форм кроны. Приведена сравнительная характеристика вышеупомянутых конструкций интенсивных садов, чтобы определить оптимальные для южной Степи Украины.
Trends in the modern sweet cherry (Cerasus avium Moench.) orchards constructions worldwide and in Ukraine
Тенденции в создании современных конструкций насаждений черешни в мире и Украине
Keywords: черешня; підщепа; конструкція насаджень; форма крони; генеративні утворення; скороплідність; урожайність; якість плодів; sweet cherry; rootstock; orchard construction; crown form, early ripening; yield, fruits quality; черешня; подвой; конструкция насаждений; форма кроны; генеративные образования; скороплодность; урожайность; качество плодов