Соціальний капітал територіальних громад та їх об'єднань - Грицаєнко, Микола Ігорович; Грицаенко, Николай Игоревич; Hrytsaienko, Mykola (My University, 2017)
В статті розкрита актуальність дослідження адміністративної та територіальної реформ на засадах об’єднання територіальних громад з позицій формування та використання соціального капіталу. Проаналізовано результати децентралізації влади, висвітлені переваги та недоліки процесу. На основі опрацювання публікацій з вказаної проблеми визначено сутність понять «територіальна громада», «соціальний капітал», розкрито їх складові та взаємозв’язок. Запропоновано застосування інтегрованого оцінювання на основі методу експертних оцінок, яке надає можливість визначати соціально-економічну ефективність діяльності окремої територіальної громади, порівняльну оцінку діяльності територіальних громад та їх об’єднань у регіоні, а також доцільності створення ОТГ. Зроблено висновки щодо всебічного залучення населення до цієї оцінки, яке буде сприяти розвитку важливіших складових соціального капіталу – соціальних мереж, норм та довіри, що, у свою чергу, буде активізувати процеси створення та функціонування територіальних громад та їх об’єднань.
Keywords: соціальний капітал; територіальна громада; об’єднання територіальних громад; довіра; норми; соціальні мережі; експертна оцінка; соціально- економічна ефективність