Прогноз розвитку енергонасиченості сільськогосподарських тракторів - Надикто, Володимир Трохимович; Nadykto, Volodymyr; Величко, О. В. (My University, 2015)
UA: Мета. Прогноз динаміки зростання енерго-насиченості сільськогосподарських тракторів тя гово-енергетичної концепції до 2030 р. Методи. Теоретичною основою прогнозу є закономірність, що описується функцією логариф мічного тангенса. Результати. Розрахунками встановлено, що в 2030 р. енергонасиченість тракторів може зна-ходитися на рівні 25 кВт/т. Порівняно з тією, що існує в даний час (в середньому 15 кВт/т), це майже на 67% більше. Запропонована в ГОСТ 27021-86 (СТ СЕВ 628-85) система розподілу тракторів 10 тягових класів на 4 групи за потужністю двигуна є помилковою. Тому, знаючи тільки потужність двигуна трактора, оптимальний склад машинно-тракторного агрегату визначити не можна. При енергонасиченості трактора більше за 15 кВт/т фірма-виробник повинна запропонувати потенційному експлуатаційникові систему його ефективної реалізації на практиці. Висновки. При придбанні енергетичного засобу нині обов'язково слід орієнтуватися не тіль ки на потужність його двигуна, але і на енерго-насиченість. Знання цих параметрів сучасного трактора дасть можливість досить просто визна чити його експлуатаційну масу, а значить і інфор-мативні для нас параметри тяговий клас і номі-нальне тягове зусилля. У результаті це дозволить сформувати ефективну систему його практичної експлуатації, особливо при енергонасиченості, що перевищує 15 кВт/т. /// EN: The purpose. Prognosis dynamics growth specific power agricultural tractors of hauling-power conception to 2030. Methods. Theoretical basis of prognosis is conformity to the law, described the function of logarithmic tangent. Results. It is set calculations, that in 2030 a specific power of tractors can be at the level of 25 kW/ton. By comparison to existing presently (on the average 15 kW/ton) it almost on 67% anymore. Offered in ГОСТ 27021-86 (СТ СЭВ 628-85) system distributing tractors of 10 traction classes on 4 groups on engine power are erroneous. Therefore, knowing engine of tractor power only, defining optimam composition of machine-tractor units is impossible. At the specific power of tractor more than a 15 kW/ton firm-producer must offer to potential exploitation the system of effective realization in practice enhanceable engine power. Conclusions. At acquisition of power mean presently it is necessary to be oriented not only on his engine power but also on a specific power. Know-ledge these parameters of modern tractor will be given by possibility simply enough to define his operating mass, and informing for us parameters are a traction class and nominal traction effort. In an eventual variant it will allow to form the effective system of his practical exploitation, especially at a specific power, exceeding 15 kW/ton.
Prognosis increase specific power of agricultural tractors
Keywords: прогноз; трактор; тяговий клас; потужність; двигун; енергонасиченість; prognosis; tractor; traction class; power; engine; specific power