Методичні підходи до формування навичок самостійної роботи під час наукових досліджень у студентів спеціальності «Харчові технології» - Демидова, Анастасія Олександрівна; Тараненко, Галина Григорівна; Demydova, Anastasiia; Taranenko, Halyna (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У статті розглянуто актуальні питання формування дослідницького мислення студентів спеціальності «Харчові технології» у процесі навчання. Запропоновано методику впровадження проблемно-орієнтованого навчання у практичні заняття з харчових технологій, що передбачає поетапну організацію роботи студентів: постановку проблеми, пошук ідей, обґрунтування рішень, їх експериментальну перевірку та рефлексію. Встановлено, що застосування цієї методики навчання сприяє підвищенню якості виконання кваліфікаційних робіт та самостійності під час вибору теми, аналізу літературних та патентних джерел, постановки експериментів та аналізу їх результатів. /// EN: The article addresses current issues related to the development of research thinking in students majoring in Food Technologies during the educational process. A methodology for implementing problem-based learning in practical classes in food technologies is proposed, which involves a step-by-step organization of students’ activities, including problem formulation, idea generation, justification of solutions, their experimental verification, and reflection. It has been established that the application of the proposed teaching methodology contributes to improving the quality of qualification (thesis) works and enhances students’ independence in selecting research topics, analysing scientific and patent literature, designing experiments, and interpreting their results.
Methodological approaches to the development of independent work skills in scientific research among students majoring in Food technologies
Keywords: проблемно-орієнтоване навчання; самостійність; креативне мислення; творче мислення; виробничі ситуації; аналіз рішень; problem-based learning; independence thinking; creative thinking; creative cognition; production situations; decision analysis