Критерій ефективності обчисувально-різального модуля зернозбирального комбайну - Шокарев, Олексій Олександрович; Колокольчикова, Ірина Володимирівна; Данченко, Микола Миколайович; Шокарев, Олександр Миколайович; Shokarev, Oleksii; Kolokolchykova, Iryna; Danchenko, Mykola; Shokarev, Oleksandr (Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2026)
UA: Визначений загальний критерій ефективності технологічного процесу збирання зернових культур методом обчисування рослин на корені. Процес збирання здійснюється обчисувальним модулем, який складається з обчисувального та різального пристроїв. Технологічний процес збирання складається з обчисування на корені і збирання зерна, а також зрізання та укладки в валок незернової частини. Встановлені цілі та критерії ефективного проведення збирання врожаю (зернової та незернової частини). Встановлені шляхи підвищення ефективності технологічного процесу збирання врожаю при обчісуванні зернових культур на корені. Наведені фактори, які впливають на надійність обчисувально -різального модуля зернозбирального комбайну. Критерій ефективності та фактори дають підставу визначити об’єктом подальших досліджень технологічний процес обчісування культур на корені та зрізання, транспортування та укладку в валок зрізаних обчесаних рослин, що збираються, та робочі органи, які здійснюють його. А предметом досліджень визначені взаємозв’язки між конструктивними параметрами, довговічністю, ремонтопридатністю модуля та параметрами культур, що збираються. /// EN: The general efficiency criterion for the technological process of harvesting grain crops using the method of stripping standing plants is determined. The harvesting process is carried out by a stripper module, which consists of stripping and cutting devices. The technological harvesting process comprises stripping standing crops and harvesting grain, as well as cutting and laying the non-grain part into a windrow. The goals and criteria for efficient harvesting (of both grain and non-grain parts) are established. Ways to improve the efficiency of the technological harvesting process when stripping standing grain crops are identified. The factors influencing the reliability of the stripper-cutting module of the grain combine harvester are presented. The efficiency criterion and factors provide a basis for defining the object of further research as the technological process of stripping standing crops, and the cutting, transporting, and windrowing of the harvested stripped plants, as well as the working bodies that perform these operations. The subject of the research is defined as the relationships between the design parameters, durability, and maintainability of the module and the parameters of the harvested crops.
Efficiency criterion of the stripper-cutting module of a grain combine harvester
Keywords: обчисувальний модуль; обчісування рослин на корені; різальний пристрій; критерій; ефек- тивність; фактори; дерево цілей і критеріїв; stripper module; stripping of standing plants; cutting device; criterion; efficiency; factors; tree of goals and criteria