Удосконалення системи краплинного зрошування маточно-живцевого черешневого саду в ТОВ «Агро-Фенікс» Запорізької області: пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача СВО Магістр - Якубовський, Сергій (Мелітополь: ТДАТУ, 2021)
Україна – індустріально – аграрна країна, що має у використанні землі, що відповідають кращим світовим стандартам. Одне з найбільш інтенсивних й прибутних галузей сільськогосподарського виробництва є садівництво. Затрати трудових й речових ресурсів у садівництві значно вище, ніж у зерновому господарстві. На кожний гектар плодово – ягідних насаджень при відповідному догляді й сучасному рівні механізації в середньому витрачається 80 – 100 люд.-годин, тобто у 15 – 20 разів більше, ніж на гектар зернових культур. Необхідною умовою підвищення продуктивності праці у сільському господарстві й зниження собівартості продукції є послідовна інтенсифікація садівництва на базі комплексної механізації й автоматизації виробничих процесів. В умовах дефіциту водних і енергетичних ресурсів, погіршення екологічної обстановки потрібне застосування сучасних, ресурсозберігаючих способів поливу. У багатьох країнах для плодових, винограду, цитрусових, овочевих, ягідних, декоративних та інших культур в закритому і відкритому ґрунті з успіхом застосовується мікрозрошення (крапельне, мікродощування). Для плодових культур, як і для більшості рослини , вода є одним з головних факторів нормального зростання , розвитку і плодоношення. У зв’язку з ростом посушливості кліматичних умов у зонах ведення промислового садівництва, інтенсивні сади зерняткових можуть давати максимальні врожаї лише в умовах зрошення. Основним засобом зрошення сучасних садів є мікрозрошення, до якого, як відомо, відноситься крапельний полив та мікродощування. Будівництво стаціонарних систем мікрозрошення є досить затратним. Вартість одного гектару такої системи перевищує 35000 грн[2,3,4]. Тому вірогідність помилки при будівництві зрошення треба мінімізувати ще на стадії його проектування.
Keywords: краплинне зрошення; черешневий сад; розсадник; маточні саджанці; грунт