Опис до патенту на корисну модель № 139807 "Стаціонарний вертикальний вітрогенератор" - Сілі, І. І.; Лисенко, Ольга Валеріївна; Лысенко, Ольга Валерьевна; Lysenko, Olha; Петров, Віктор Олексійович; Петров, Виктор Алексеевич; Petrov, Viktor; Коваль, Д. М. (Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, 2020)
Стаціонарний вертикальний вітрогенератор містить раму, яка виконана у вигляді гіперболічної труби Ранка-Хілша. Всередині труби у нижній частині встановлено напрямну шайбу та два типи завихрювачів, що задають протилежні напрямки потоку вітру в трубі, а у верхній частині труби встановлені елементи Пельтьє та витяжна шайба
Keywords: вертикальний вітрогенератор; гіперболічна труба Ранка-Хілша; енергетика; вітроенергетика; генерація електричної енергії