Фінансовий потенціал суб’єктів господарювання аграрної галузі: підручник - Трусова, Наталя Вікторівна; Трусова, Наталья Викторовна; Trusova, Natalia (Видавничий будинок ММД, 2017)
В підручнику розглядаються теоретико-методологічні положення формування фінансового потенціалу суб’єктів господарювання аграрної галузі. Визначено економічну сутність та функціональні характеристики фінансового потенціалу, його системний інструментарій, який комбінує розподіл вартості фінансових ресурсів, ідентифікує ризики фінансування в тренді фінансово-кредитного забезпечення сільського господарства. Згруповано комплекс традиційний та нетрадиційних методичних підходів до процесу формування фінансового потенціалу, прогнозної імітації стабільного його рівня, моделювання міжелементного балансу між обсягом фінансових ресурсів та їх джерелами для певної агрокліматичиої зони. Представлено механізми стабілізації фінансової діяльності суб’єктів господарювання аграрної галузі та ефективність заходів щодо регулювання й оцінювання фінансового потенціалу на макро-, та мікрорівнях. Розкрито стратегічні напрями реалізації фінансового потенціалу на основі елементів і потоків ресурсного планування, прогнозування та моделювання, формування архітектоніки фінансових ресурсів та механізму системи управління, який спрямований на мінімізацію вартості джерел фінансування, фінансового ризику господарської діяльності суб’єктів аграрної галузі.
Keywords: фінансова криза; фінансовий потенціал; збалансованість фінансування; стабільність фінансування; фінансування суб’єктів; фінансовий ризик; ресурсне планування; оподаткування; фінансові потоки; подолання інформаційної непрозорості