Удосконалення системи визначення пошкоджень в розподільних електричних мережах напругою 10 та 35 кВ - Фурдуй, Артем Андрійович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
UA: У кваліфікаційній роботі виконано аналіз електричних розподільних мереж району електропостачання напругою 10 та 35 кВ та обладнання, що в них експлуатується. Виконано аналіз пошкоджень елементів електричних мереж району електропостачання та основних причин їх виникнення. Відмічено, що основними пошкодженнями в таких мережах є однофазні замикання на землю. Розглянуто основні співвідношення, що характеризують однофазні замикання на землю. Проаналізовано топографічні та дистанційні методи визначення місця однофазного замикання на землю в розподільних мережах. Розглянуто системи сигналізації про однофазні замикання на землю та переносні прилади для уточнення місця замикання на землю. Відмічено їх переваги та недоліки. Обґрунтовано систему для ефективного визначення однофазних замикань на землю в розподільних мережах напругою 10 та 35 кВ. Система складається із сигналізації про замикання на землю на базі трансформаторів напруги типу НТМИ-10, мікропроцесорного пристрою визначення замикання на землю, що використовує метод стоячих хвиль та набору переносних пристроїв струмової та направленої дії для уточнення місця замикання на місцевості.У кваліфікаційній роботі також проведено техніко-економічні розрахунки щодо ефективності удосконалення системи для визначення однофазних замикань на землю. /// EN: The thesis analyzes the 10 kV and 35 kV distribution electrical networks within the power supply area, along with the equipment used in their operation. An analysis of faults in electrical network components within the power supply area and the main causes of their occurrence has been conducted. It has been noted that the primary type of fault in such networks is single-phase ground faults. The main relationships characterizing single-phase ground faults have been examined. Topographic and distance-based methods for determining the location of single-phase ground faults in distribution networks have been analyzed. Fault signaling systems for single-phase ground faults and portable devices for pinpointing the fault location have been considered, along with their advantages and disadvantages. A system for effective single-phase ground fault detection in 10 kV and 35 kV distribution networks has been substantiated. The system comprises a ground fault signaling mechanism based on NTMI-10 voltage transformers, a microprocessor-based ground fault detection device utilizing the standing wave method, and a set of portable current- and direction-sensitive devices for precise fault localization in the field. The thesis also includes a techno-economic analysis of the efficiency of the improved single-phase ground fault detection system.
Keywords: розподільна електрична мережа; повітряна лінія; однофазне замикання на землю; сигналізація; метод стоячих хвиль; distribution electrical network; overhead line; single-phase ground fault; signaling; standing wave method