Вартісна оцінка якості інструментів при шліфуванні на верстатах з ЧПУ - Марков, Б. О. (Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, 2021)
Як відомо, існують різні критерії оцінки якості обробки виробів - шорсткість поверхні, фізичний стан поверхневого шару, залишкові напруги та ін. Результати аналізу впливу названих показників якості на потенційну працездатність виготовлених деталей не однозначні. Тому більш важливим є розгляд результатів шліфування не тільки і не стільки при виготовленні виробів і інструменту, скільки в процесі їх експлуатації. Наприклад, низький відносний витрата алмазів і невисока собівартість обробки при шліфуванні не завжди відображають кращий варіант і раціональність процесу.
Keywords: шліфування; напруга; верстат