Ідеологія в діяльності політичних партій: теорія та практика - Морарь, Микола Васильович; Морарь, Николай Васильевич; Morar, Mykola (My University, 2019)
UK: Аналізуються стан та перспективи розвитку партійної ідеології. В цьому контексті робиться висновок, що за час, який минув із дня проголошення незалежності України, практично жодній політичній партії так і не вдалося стати потужною ідеологічною силою, яка би впродовж певного часу здійснювала більш-менш істотний вплив на соціально-політичний процес у державі. Партійні ідеології абстракїні, не цілеспрямовані і не мають конкретного ціннісного змісту. Партійні лідери, партійні еліти Не *харизматичнІ,'не яскраві. Жодён лідер із найбільших політичних сил в Україні не зможе напевно дати відповідь на питання: яку ідеологію він сповідує? Аналізується та обґрунтовується необхідність формування консолідаційної ідеології, відтворення системи цінностей, які б об’єднували учасників політичного процесу, здатних консолідувати українську громаду і привести український народ до злагоди і процвітання. На наш погляд, ключовими цінностями ідеології будь-якої партії повинні стати відчуття відповідальності за долю країни, патріотизм, гуманізм, демократія, соціальна справедливість. Це і є основними напрямами партійної ідеології у формуванні громадської думки та громадського виховання. RU: Анализируются состояние и перспективы развития партийной идеологии. В этом контексте делается вывод, что за время, прошедшее со дня провозглашения независимости Украины, практически ни одной политической партии так и не удалось стать мощной идеологической силой, которая бы в течение определенного времени осуществляла более или менее существенное влияние на социально-политический процесс в государстве. Партийные идеологии абстрактные, а не целенаправленные, и не имеют конкретного ценностного содержания. Партийные лидеры, партийные элиты не харизматичные, не яркие. Ни один лидер из крупнейших политических сил в Украине не сможет наверняка ответить на вопрос: какую идеологию он исповедует? Анализируется и обосновывается необходимость формирования консолидационной идеологии, воспроизведение системы ценностей, которые бы объединяли участников политического процесса, способных консолидировать украинское общество и привести украинский народ к согласию и процветанию. На наш взгляд, ключевыми ценностями идеологии любой партии должны стать чувство ответственности за судьбу страны, патриотизм, гуманизм, демократия, справедливость. Это и есть основными направлениями партийной идеологии в формировании общественного мнения и общественного воспитания. EN: The state and prospects of party ideology development are analyzed. In this context, it is concluded that, in the time since the proclamation of Ukraine’s independence, virtually no political party has succeeded in becoming a powerful ideological force that would have had a more or less significant impact on the socio-political process in the state over a certain period of time. Party ideologies are abstract, non-focused and have no specific value content. Party leaders, party elites are not charismatic, not bright. No leader of the largest political forces in Ukraine will surely be able to answer the question: What kind of ideology does he profess? It is analyzed and substantiated the necessity of forming a consolidation ideology, a reproduction of a system of values that would unite the participants of the political process, able to consolidate the Ukrainian community and bring the Ukrainian people to harmony and prosperity.In our opinion, the key values of the ideology of any party should be a sense of responsibility for the fate of the country, patriotism, humanism, democracy, social justice. These are the main areas of party ideology in shaping public opinion and public education.
Ideology in the activities of political parties: theory and practice
Keywords: політична ідеологія; політична партія; партійна ідеологія; партійний лідер; політичний процес; політична система; политическая идеология; политическая партия; партийная идеология; партийный лидер; политический процесс; политическая система; political ideology; political party; party ideology; party leader; political process; political system