Тенденції романтизму та бідермейєра у пейзажній ліриці А. фон Дросте-Гюльсхоф - Білоус, Н. В.; Bilous, N. V. («East West» Association for Advanced Studies and Higher Education GmbH, 2014)
Пейзажна лірика видатної німецької поетеси А. фон Дросте-Гюльсхоф є унікальним явищем у німецькій та європейській літературі початку XIX століття. У своїй ліриці Дросте не відступає від успадкованих нею ідеалів та традицій романтизму, а переосмислює й збагачує їх надбаннями словесного мистецтва бідермайєра, що свідчить про симбіотичність поважних феноменів літературного розвитку. Це дає підстави не зосереджувати поетесу цілковито в межах нового стильового напряму бідермейєра, а розглядати її творчість як стилістично багатогранну, багатошарову з погляду поетикальної палітри, неоднозначну в плані складно нашарованих елементів художньої образності.
Tendencies of Romanticism and of Biedermeier in A. Droste-Hulshof's landscape lyrics
Keywords: німецька література; поезія; пейзажна лірика; бідермайєр; романтизм; сповідальна лірика; поетизація природи; психологічний суб’єктивізм