Підвищення ефективності діяльності молокопереробних підприємств за рахунок впровадження нових типів гомогенізаторів - Самойчук, Кирило Олегович; Самойчук, Кирилл Олегович; Samoichuk, Kyryl; Паляничка, Надія Олександрівна; Паляничка, Надежда Александровна; Palianychka, Nadiia (НУХТ, 2016)
На підставі проведених розрахунків нами була доведена економічна ефективність впровадження протитечійно-струменевого гомогенізатора замість найбільш розповсюдженого — клапанного гомогенізатора Alfa Laval на ПП "Молокозавод-ОЛКОМ", результатом якого стало зниження енерговитрат процесу гомогенізації на 74% за рахунок використання менш енергоємного способу гомогенізації. Значне підвищення ефективності диспергування жирової фази молока, відсутність швидкозношуваних клапанних пар та плунжерного насосу привели до зниження експлуатаційних витрат на 35%, що у сукупності дозволяє отримати підприємству економічний ефект у 265,7 тис. грн. при терміні окупності нового гомогенізатора 0,31 року.
Keywords: енергоносії; енергоефективне обладнання; стерилізація; молоко; гомогенізація; ротор; витрати; строк окупності; економічний ефект; "Молокозавод-ОЛКОМ"