Теорія очищення головок коренеплодів буряків еластичною очисною лопаттю - Булгаков, Володимир Михайлович; Булгаков, Владимир Михайлович; Bulgakov, Volodymyr; Адамчук, В. В.; Ігнатьєв, Євген Ігорович; Игнатьев, Евгений Игоревич; Ihnatiev, Yevhen (My University, 2016)
Розроблена нова теорія взаємодії гнучкої очисної лопаті, встановленої на привідному горизонтальному валу, і головки коренеплоду буряку, закріпленого в ґрунті, заснована на застосуванні теорем про зміну кінетичної енергії механічної системи і зміну кількості руху та теорії удару, дала можливість із високим ступенем точності моделювати зазначений процес очищення з урахуванням створення потрібної сили зчісування й умови невибивання коренеплодів буряку із ґрунту.Результати чисельного моделювання на ПК отриманого диференціального рівня руху очисної лопаті по головці коренеплоду показали, що раціональними кінематичними і конструктивними параметрами очисника головок коренеплодів буряків цукрових на корені, що забезпечують високі показники якості очищення головок від залишків гички та невибивання коренеплодів із ґрунту, є: швидкість Vо поступального руху — не менша 2,5 – 3,0 м·с – 1, довжина 2l еластичної очисної лопаті — не менша 0,3 – 0,4 м, радіус r барабана (тобто радіус підвісу очисної лопаті) — не менший 0,3 м.
Keywords: буряки цукрові; гичка; очисна лопать; теорія; еквівалентна схема; сила; диференціальні рівняння; параметри; удар