Вплив світлоти на контрастність - Бохан, О. Д. (Мелітополь: ТДАТУ, 2020)
Дані, що говорять про оптимальні коефіцієнти відображення різних стін приміщення, ще не вичерпують питання наукового вибору кольору для їх забарвлення. Світлота - це лише одна з характеристик кольору. Вона не може існувати в відриві від насиченості і кольорового тону. При рівній світлоті менш насичені кольори стомлюють менше, ніж більш насичені. Враження від кольору того або іншого предмета значною мірою залежить від кольорового тону, насиченості і світлоті фону, на якому він сприймається. Характер забарвлення приміщення і його освітленість визначаються передусім співвідношенням кольорів дошки, крейди, стіни за дошкою і кольору паперу, кольору ручки , столу. Думки з цього питання надзвичайно різняться та в основному не мають наукової основи.
Keywords: світлота; колір; кольоровий тон; світлота фону; забарвлення