Використання електрофізичнихвластивостей молока для визначення вмісту жиру та білка при первинній обробці молока на тваринницьких фермах і комплексах: автореферат дис. ... доктора техн. наук: 05.20.02 - Нестерчук, Діна Миколаївна; Нестерчук, Дина Николаевна; Nesterchuk, Dina; Гончарова, Діна Миколаївна (ТДАТА, 1999)
В сучасних економічних умовах фермерські або тваринницькі господарства, які виробляють молоко, а також підприємства, які його перероблюють, повинні контролювати склад та якість сировини та готової продукції. Виробництво молока вимагає особливої уваги до питань хімічного складу молока, як продукту з високими харчувальними та дієтичними властивостями, і сировини для різних галузей молочної промисловості. Це в першу чергу стосується таких ціноутворюючих показників, як масова частина жиру та білка. Вміст жиру та білка в молоці враховується при оплаті як за сировину, так і за готовий продукт молочної промисловості, тому необхідно визначати вміст жиру та білка в молоці з високим ступенем точності. Як показує практика, визначення вмісту жиру та білка в молоці здійснюється методами, які мають ряд недоліків, а саме: висока трудомісткість та велика тривалість одного вимірювання, потреба в значній кількості хімічних реактивів та підвищені вимоги до їх чистоти, складність процесу вимірювання, а також висока вартість обладнання, що заважає його широкому впровадженню.
Keywords: електрофізичні властивості молока; визначення вмісту жиру; фермерські господарства; тваринницькі господарства; виробництво молока