Ресурсозберігаючий режим мікрозрошення яблуні - Козлова, Лілія Валентинівна; Козлова, Лилия Валентиновна; Kozlova, Liliia (ХНАУ, 2009)
Оперативне формування раціонального режиму зрошення неможливе без достовірного визначення строків поливу сільськогосподарських культур. У загальноприйнятих методиках основою розрахунку режимів зрошення є сумарне випаровування або евапотранспірація поля, зайнятого сільськогосподарською культурою. При цьому в основі більшості розрахунків сумарного випаровування є залежність його від випаровуваності, яку встановлюють експериментально або обчислюють, ураховуючи різні кліматичні фактори: суму температур, дефіцит вологості повітря, тепловий та радіаційний баланс.
Keywords: режим зрошення; визначення строків поливу; сумарне випаровування; евапотранспірація поля; розробка ресурсозберігаючих режимів; сорт яблуні Айдаред; сорт яблуні Голден Делішес; сорт яблуні Флоріна; природне зволоження