Визначення шорсткості поверхонь із застосуванням програмного забезпечення COPYCAD ф. DELCAM plc - Вершков, Олександр Олександрович; Вершков, Александр Александрович; Vershkov, Oleksandr; Леженкін, Олександр Миколайович; Леженкин, Александр Николаевич; Lezhenkin, Oleksandr; Мацулевич, Ю. О. (My University, 2020)
За результатами отриманих в роботі результатів можна стверджувати, що найбільш достовірними є результати визначення розрахункового коефіцієнта в порівнянні з даними вимірів на мікроскопі МИС-11. Встановлено, що для підвищення точності вимірювань шорсткості оброблюваної поверхні за допомогою пристосувань типу 3D фрезерно-гравірувальний апарат MDX-20 бажано в програмному забезпеченні передбачити зменшення кроку сканування, а скануючу голку потрібно виготовляти з більш твердого матеріалу HRC 32...40, а радіус заокруглення її кінцевої частини зменшити до 10 ... 15 мкм. Ці рекомендації дозволять виробляти експрес-аналіз шорсткості обробленої поверхні з використанням програмного забезпечення COPYCAD ф. DELCAM PLC і отримувати більш достовірні дані сканування безпосередньо на металообробному верстаті без зняття деталі, що має велике практичне значення.
Keywords: програмне забезпечення; режим різання; шорсткість оброблюваної поверхні; металообробний верстат; верстат; COPYCAD ф. Delcam plc