Критерії оцінки ефективності санаційних заходів суб’єктів господарювання - Trusova, Natalia; Трусова, Наталя Вікторівна; Трусова, Наталья Викторовна (My University, 2018)
UK: Одним із головних питань антикризового менеджменту є питання фінансового оздоровлення підприємств – санації. Головною метою санації є мобілізація фінансових ресурсів для відновлення платоспроможності та ліквідності підприємств, а також формування фінансового капіталу для здійснення санаційних заходів. Визначення ефективності санаційних заходів дає можливість вибору найбільш оптимальних з них з точки зору порівняння передбачуваного результату та ресурсів, необхідних для його отримання. Метою статті є обґрунтування критеріїв оцінки ефективності санаційних заходів на основі комплексної оцінки фінансового потенціалу суб'єктів господарювання. Розглянуто систему показників та критеріїв оцінки ефективності санаційних заходів суб’єктів господарювання. Проведено аналіз структури майна та джерел формування фінансових ресурсів суб’єктів господарювання України на предмет їх стійкого фінансового стану. Визначено наукові підходи та методи оцінки ефективності санації. Обґрунтовано оздоровчі напрями санації господарюючих суб’єктів, які за допомогою зовнішніх й внутрішніх джерел фінансування, дозволяють проводити організаційні та виробничо-технічні заходи виходу з кризи без оголошення банкрутства, забезпечуючи прибутковість і конкурентоспроможність у довготерміновому періоді. Рекомендовано до використання інтегральний показник оцінки динаміки стану фінансової спроможності суб’єктів господарювання, який визначає межі максимально, нормативного й оптимального його значення. Доведено, що методичний підхід до оцінки динаміки стану фінансової спроможності суб’єктів господарювання України може застосовуватися як складова частина системи прогнозування і планування національних, галузевих програм або конкретних фінансових планів розвитку бізнес структур. EN: One of the main issues of anti-crisis management is the issue of financial recovery of enterprises – sanation. The main goal of the sanation is the mobilization of financial resources to restore the solvency and liquidity of enterprises, as well as the formation of financial capital for the implementation of sanation measures. Determining the effectiveness of sanation measures provides the opportunity to choose the most optimal of them in terms of comparing the expected result and the resources needed to obtain it. The purpose of the article is to substantiate the criteria for evaluating the effectiveness of sanation measures on the basis of an integrated assessment of the financial potential of economic entities. The indicators and criteria for evaluating the efficiency of sanation measures of business entities were considered. The analysis of the financial conditions of Ukrainian enterprises according to the structure of property and sources of financial resources formation was carried out. The scientific approaches and methods of evaluation of efficiency of sanation were determined. It was grounded that sanation are considered successful if, with the help of external and internal financial sources, organizing and production-of technical measures, the entity exits the crisis (normalizes production activity and avoids bankruptcy announcements) and ensures its profitability and competitiveness in long-term period. An algorithm for estimating the dynamics of the state of financial capacity of economic entities was presented. An integral indicator of the dynamics of the state of financial capacity of economic entities was proposed. The criteria and limits of the maximum, normative and optimal state of financial capacity of enterprises were determined. The proposed approach to assessing the dynamics of the state of financial capacity of economic entities of Ukraine can be used as an integral part of the forecasting and planning system within the framework of national, branch programs or specific financial plans of enterprise development.
Criteria of the Evaluation of Efficiency for Sanation Measures at Business Entities
Keywords: санація; фінансові ресурси; фінансові коефіцієнти; фінансова спроможність; неплатоспроможність суб’єктів господарювання; sanation; financial resources; financial ratios; financial ability; insolvency of business entities