Обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів робочих органів знаряддя для міжрядного обробітку овочевих культур на крапельному зрошуванні : автореф. дис…. к.т.н.; спец. 05.05.11 Машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва - Катюха, Денис Анатолійович; Katiukha, Denys (Мелітополь : ТДАТУ, 2007)
UA: Обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів робочих органів знаряддя для міжрядного обробітку овочевих культур на крапельному зрошенні – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеню кандидата технічних наук за спеціальністю 05.05.11 – машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва. – Таврійська державна агротехнічна академія, Мелітополь, 2007. Дисертаційна робота присвячена рішенню науково-прикладної задачі підвищення якості міжрядного обробітку ґрунту в посівах овочевих культур на крапельному зрошенні шляхом розробки нової конструкції робочого органу культиватора і обґрунтування його параметрів на основі моделювання розподілу вологості по ширині міжряддя. Розроблені динамічна модель зміни вологості ґрунту в залежності від відстані до зрошувальної трубки та математична модель руху бур'яну по лезу криволінійної культиваторної лапи в умовах змінної вологості ґрунту. Встановлені теоретичні закономірності стабільності руху культиваторної лапи по глибині в залежності від розподілу бур'янів по ширині міжряддя. Обґрунтована безпечна траєкторія руху криволінійної поворотної лапи в процесі заглиблення. Визначені раціональні параметри робочого органу знаряддя для міжрядного обробітку овочевих культур на крапельному зрошуванні. Економічно доведена доцільність використання культиваторів з розробленими робочими органами для боротьби з бур’янами в міжряддях на крапельному зрошуванні. /// EN: Substantiation of technological and design parameters of tools for vegetable intercultivation under drip irrigation. – Manuscript. Dissertation for academic degree of Candidate of Technical Sciences by specialty 05.05.11 – Machines and Means of mechanization for agricultural production. – Tavria state agrotechnical academy, Melitopol, 2007. Dissertational is devoted to the decision of a scientifically-applied task of improvement of quality in-row cultivation of ground in crops of vegetable cultures on a drop irrigation by development of a new design of tools of cultivator and substantiation of its parameters on the basis of modeling distribution of humidity on width row. Are developed dynamic model of change of humidity of a ground depending on distance up to an irrigating tube and mathematical model of movement of a weed on an edge curvilinear cultivation paws in conditions of variable humidity of ground. Theoretical laws of stability of movement cultivation paws on depth depending on distribution of weeds on width in-row are established. The safe trajectory of movement of a curvilinear rotary paw on the shovel movement is proved. Rational parameters of tools for intercultivation vegetable cultures on a drop irrigation are certain. The expediency of use of a culti vator with the developed tools for struggle against weeds in-row on a drop irrigation is grounded economically.
Keywords: міжрядний обробіток; крапельне зрошування; вологість ґрунту; коефіцієнт тертя; культиваторна лапа; intercultivation; drip irrigation; soil moisture; friction coefficient; cultivator tool