Використання дизельного пального в сільському господарстві: ефективність, екологічні наслідки та перспективи заміщення - Скляр, Олександр Григорович; Skliar, Oleksandr; Кюрчев, Володимир Миколайович; Kiurchev, Volodymyr; Голубєв, Роман Михайлович (ДБТУ, 2025)
У статті розглянуто сучасні підходи до використання дизельного пального в сільському господарстві України з урахуванням енергетичних, економічних та екологічних аспектів. Проаналізовано структуру енергоспоживання аграрного сектору, ефективність роботи дизельних двигунів та потенціал підвищення паливної економічності за допомогою модернізованих технологій, зокрема систем точного землеробства та GPS-моніторингу. Узагальнено дані щодо впливу викидів дизельної техніки на довкілля та можливостей їх зменшення через часткове або повне заміщення традиційного пального біодизелем, біометаном, електротягою та водневими технологіями.
Keywords: дизельне паливо; GPS-моніторинг; землеробство