Ергономічний дизайн як ключовий фактор підвищення продуктивності та безпеки праці операторів сільськогосподарської техніки - Супрун, Максим Володимирович; Лінтур, Ігор; Suprun, Maksym; Lintur, Ihor (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У роботі висвітлено значення ергономічного проєктування в аграрному машинобудуванні як чинника підвищення продуктивності та безпеки праці. Показано роль антропометричних, біомеханічних і психофізіологічних параметрів у формуванні комфортного робочого середовища оператора. Окреслено ключові елементи ергономічної кабіни – адаптивні системи сидіння, оптимізовані органи керування, цифрові інтерфейси, засоби зниження шуму та вібрацій. Доведено, що впровадження ергономічних рішень сприяє зменшенню втомлюваності персоналу, підвищенню якості технологічних операцій і загальній ефективності агропідприємства. /// EN: The paper highlights the importance of ergonomic design in agricultural engineering as a factor in increasing productivity and occupational safety. The role of anthropometric, biomechanical and psychophysiological parameters in the formation of a comfortable working environment for the operator is shown. The key elements of an ergonomic cabin are outlined - adaptive seating systems, optimized controls, digital interfaces, noise and vibration reduction devices. It is proven that the implementation of ergonomic solutions contributes to reducing personnel fatigue, improving the quality of technological operations and the overall efficiency of the agricultural enterprise.
Keywords: ергономіка; аграрне машинобудування; антропометрія; біомеханіка; робоче середовище оператора; ergonomics; agricultural engineering; anthropometry; biomechanics; operator’s working environment