Комунікаційні технології як інструмент подолання бар'єрів у міжнародній економічній інтеграції - Куцевол, О. А.; Ружинскас, Олександр Віталійович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
В умовах глобалізації світової економіки та поглиблення міжнародної економічної інтеграції ключовими залишаються не лише традиційні економічні фактори такі як тарифи, квоти, а й культурні та комунікаційні аспекти взаємодії. Розвиток інформаційнокомунікаційних технологій (ІКТ) трансформує взаємодію міжнародної торгівлі, особливо в секторі послуг, знижуючи географічні та часові бар'єри. Теоретичні дослідження, зокрема модель культурних вимірів Г. Хофстеде [5], вказує на те, що велика «культурна дистанція» між країнами діє як додатковий податок, збільшуючи трансакційні витрати на адаптацію менеджменту та маркетингу.
Keywords: комунікаційні технології; комунікаційні аспекти