Опис до патенту на корисну модель № 133224 "Спосіб переробки відпрацьованих розчинів, які містять хром і алюміній" - Колодій, Олександр Сергійович; Колодий, Александр Сергеевич; Kolodii, Oleksandr; Чернишова, Людмила Миколаївна; Чернышева, Людмила Николаевна; Chernyshova, Liudmyla (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2019)
Спосіб переробки відпрацьованих розчинів, які містять хром і алюміній, включає обробку кислотою та сталевою стружкою. При цьому хромовмісний електроліт змішують з відпрацьованим алюмінєвмісним електролітом освітлення алюмінієвих деталей. Потім отриману суміш оброблюють на сталевій стружці протягом 60…300 секунд та нейтралізують відпрацьованим алюмінієвмісним розчином травлення алюмінію в розчині їдкого натру при співвідношеннях (Сr6+):(НNО3):(Аl3+):(сталева стружка) у вагових частинах як 1:(15…150):(10…100):(50…100)
Keywords: хром; алюміній; хромовмісний електроліт; алюмінієвий розчин; гальванічне виробництво; очищення стічних вод