Застосування фенокліматографічних моделей під час захисту кісточкових культур від весняних заморозків за допомогою автоматичної системи дрібнодисперсного дощування - Одинцова, В. А.; Сушко, Сергій Леонідович; Сушко, Сергей Леонидович; Sushko, Serhii (My University, 2018)
Через біологічні особливості кісточкових культур (нетривалий період спокою і раннє цвітіння) часті весняні заморозки (один раз в 3-5 років) чинять негативний вплив на збереження генеративних бруньок. Після розпускання бруньок, під час цвітіння, і особливо в період утворення зав'язі, майже повністю втрачається їх стійкість до негативних температур. Весняні заморозки інтенсивністю мінус 1-3 оС викликають повну загибель або часткові пошкодження генеративних бруньок, що призводить до значних втрат врожаю.
Keywords: весняні заморозки; збереження генеративних бруньок; цвітіння; кісточкові культури; СU (chill unit)-модель; ASYMCUR-модель; абрикос «Мелітопольський променистий»; черешня «Крупноплідна»; управління поливами рослин