Життєвий шлях на освітянській ниві : віртуальна виставка до 115 -річчя з дня народження директора МІМСГ Георгія Федотовича Гулівера - Вовченко, Світлана Володимирівна (Мелітополь, ТДАТУ, 2020)
Презентація підготовлена до 115 років з дня народження одного з перших керівників нашого навчального закладу – Г. Ф. Гулівера (1905 – 1978 рр.).Георгій Федотович народився в місті Мелітополі, вищу освіту здобув у Миколаївському кораблебудівному інституті за спеціальністю «інженер-механік». У лютому 1937 р. очолив в Мелітопольський завод-ВТУЗ, а з 1938 року навчальний заклад став Інститутом механізації сільського господарства з робітфаком та навчальним господарством. Під керівництвом Г. Ф. Гулівера тривало подальше розширення, становлення і розвиток інституту. Завершилося будівництво навчального корпусу № 1, який є окрасою міста і до сьогодні. Великі організаторські здібності Георгій Федотович виявив в 1941 році під час евакуації навчального закладу до Ашхабаду. З 1942 по 1943 роки Г.Ф. Гулівер служив у лавах Радянської Армії, був нагороджений багатьма бойовими нагородами. Після демобілізації, через поранення, реевакуював МІМСГ у звільнений Мелітополь, і знову очолив навчальний заклад. Брав участь у відновленні навчальних корпусів, кафедр, лабораторій, житлового фонду, бази відпочинку на березі Азовського моря, за що був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора. В 1951 р. у зв’язку з направленням на навчання до Київського державного університету був звільнений від обов’язків керівника інституту. Захистив дисертацію і до виходу на пенсію в 1969 р. працював викладачем, завідувачем кафедри Одеського сільськогосподарського інституту. В університеті шанують пам’ять одного з перших ректорів. На честь Георгія Федотовича встановлено меморіальну дошку на Алеї пам’яті ТДАТУ. У підготовці виставки використані книги з фондів наукової бібліотеки ТДАТУ, інтернет-ресурси, документи і фотографії надані співробітниками архіву і музею університету
До 115 -річчя з дня народження директора МІМСГ Георгія Федотовича Гулівера
Keywords: Георгій Федорович Гулівер; Гуливер Георгий; директор Мелітопольського заводу-ВТУЗ; історія МІМСГ - ТДАТУ; МІМСГ під час війни 1941-1945; післявоєнне ваідновлення МІМСГ; директор МІІМСГ 1937 – 1942 та 1944 – 1951 рр.)