Вплив режиму освітлення на проростання насіння та початковий ріст сіянців фісташки (Pistacia vera L.) : дипломна робота ОР « Магістр»: спец. 201 Агрономія ОПП «Агрономія» - Крижановський, Максим Олексійович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Дослідження проводилися у 2025 році в умовах теплиці Харківської області України. Основним об’єктом дослідження були процеси проростання насіння та формування морфометричних показників сіянців фісташки справжньої (Pistacia vera L.) за різних режимів освітлення. Метою роботи було встановлення впливу спектрального складу та типу освітлення (штучного, природного і комбінованого) на схожість насіння, інтенсивність росту та якість сіянців фісташки в умовах контрольованого середовища. Проведено порівняльну оцінку п’яти варіантів освітлення: теплобілого штучного, фіолетового штучного, комбінованого (тепло-біле + природне), комбінованого (фіолетове + природне) та природного денного світла. За комплексом показників якості сіянців найбільш ефективними виявилися комбіновані режими освітлення, які сприяли формуванню більш життєздатного та вирівняного посадкового матеріалу. Отримані результати можуть бути використані при розробці технологій вирощування сіянців фісташки в умовах закритого ґрунту з метою підвищення їх якості та адаптивності.
Keywords: фісташка; Pistacia vera L.; режим освітлення; світлодіодне освітлення; проростання насіння; сіянці; морфометричні показники; якість посадкового матеріалу