Інтернаціоналізація освітніх установ як інструмент стійкості у контексті глобальних викликів - Тараненко, Галина Григорівна; Taranenko, Halyna; Ганчук, Катерина Олександрівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Глобальні виклики XXI століття, зокрема геополітичні конфлікти, порушення ланцюгів постачання, цифрова трансформація та зростання нерівності, істотно змінюють логіку функціонування освітніх і економічних систем. Українські заклади вищої освіти опинилися в унікальному ситуаційному полі, де поєдналися наслідки війни, вимушеної релокації, кадрових та інфраструктурних втрат, а також потреба інтегруватися в Європейський простір вищої освіти та глобальні мережі знань. У таких умовах інтернаціоналізація вищої освіти перестає бути факультативним напрямом розвитку й трансформується у системний механізм інституційної стійкості, здатний забезпечити модернізацію управлінських практик, підвищення якості освітніх програм та розширення наукової співпраці.
Keywords: інтернаціоналізація освітніх установ; інтернаціоналізація